Liefdewerk

Gepubliceerd op 24 juni 2018 om 20:40

Werken in de horeca is liefdewerk wordt er wel eens gezegd. En het klopt. Elke dag weer met veel plezier je gasten een goed gevoel geven is best lastig. Want je gaat tot het uiterste om ze de mooiste beleving te geven.  Een kok maakt zijn mooiste gerechten, de dame in de bediening doet haar uiterste best voor de beste service, en een Barista zorgt voor het perfecte kopje koffie om even te genieten. Daarom is het ook leuk om waardering van je gasten te horen. 

Vandaag ook weer. Ik zag mijn vaste gasten in de verte al aan komen lopen. En aangezien de bestelling altijd hetzelfde is (2 cappuccino, met extra shot en een gebakje) begon ik alvast met het bereiden van de bestelling. Gelukkig had ik het ook vandaag weer goed geraden, de bestelling bleef hetzelfde als altijd ;p.  Terwijl ik de shots espresso zet schenk ik de melk in mijn kannetje, niet zomaar melk, maar dan wel de Jersey melk. Want dat is gewoon veel smaakvoller dan gewone volle melk. Stoompijpje doorspuiten, melk opschuimen, en tijdens het opschuimen de doorlooptijd van de espresso's bijhouden. 26 seconden dus dat gaat goed. De melk zit op 66 graden en ik zie dat mijn microfoam mooi glinsterend en zonder bellen is. Ik schenk een beetje over in een ander kannetje zodat ik een gelijke schuimlaag houd voor beide cappuccino's. Even goed walsen, en ik schenk rustig en met vaste hand een mooi hartje in het midden van de eerste cappuccino. Bij de tweede herhaal ik het proces. Kopjes op het schoteltje, even zorgen dat de suiker goed ligt en het lepeltje recht. Chocolaatje erbij. En ze zijn klaar om uit te serveren. Al met al kost dit mij nog geen 3 minuten. Ik kijk op en zie dat mijn gasten geïnteresseerd naar mij staan te kijken. Beleefd vraag ik waar ze gaan zitten zodat ik de cappuccino's kan serveren. Ze gaan nog geen meter van me vandaan zitten en ik geef ze de cappuccino's. Netjes recht, met het hartje naar ieder gericht. Ik loop terug om de gebakjes te halen (vandaag was appelflap-dag voor wie het zich afvroeg) en serveer deze ook uit. Op dat moment pakt de gast mijn arm beet en zegt oprecht dat hij het zo mooi vind om me bezig te zien. Want, zo zegt hij, je ziet bij jou gewoon dat je met passie bezig bent. En dat ik echt de liefde in mijn vak gooi. Daarom komen we zo graag bij jou koffie drinken. Je proeft de liefde gewoon in de koffie. Ik bedank hem, wuif het een beetje weg alsof het een kleine moeite is. Maar loop toch met een glimlach terug naar de bar. Dit soort waardering, dat je weet dat je mensen echt laat genieten, is met geen geld te kopen. Daar doe je het uiteindelijk voor.  Dat stukje waardering maakt je hele dag weer goed. Elke keer weer!

 

Bram

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.