Welkom terug! In mijn vorige blog kon je lezen over de absolute Dont's in de koffie-etiquette en over de oer-Hollandse filterkoffie. Deze blog blijven we redelijk dicht bij huis, in Europa. We gaan op bezoek bij de Fransen, houden even een siësta in Spanje en gaan dan door naar de Italianen.
La Bella Italia! Volgens veel mensen hét koffieland. Al is dit niet helemaal correct. Ik hoor vaak mensen zeggen dat echte koffie uit Italië komt, maar koffie komt oorspronkelijk uit Ethiopië. het groeit zelfs niet eens in Italië. Maar de Italianen hebben het koffiezetten wel verheven tot een kunst. De term Barista is ook een Italiaanse term die wordt gebruikt om een koffiespecialist aan te duiden. Het is Italiaans voor barman/vrouw maar is vereeuwigd aan de koffiewereld. Maar hoe drink je de koffie nou als echte Italiaan? In Italië is koffie echt een specialiteit. Typische Italiaanse koffie is sterk en donker gebrand. En ze zijn daar dol op espresso's. Maar waar moet je op letten?
Ten eerste bestel je koffie altijd na de maaltijd. Nooit voor of tijdens de maaltijd. En dan alleen espresso en ook zonder melk. Cappuccino's en latte's bestel je alleen vóór 11 uur en ook nooit na een maaltijd. (leuk weetje; cappuccino komt uit Wenen, en niet uit Italië) Als je door de steden aan het toeren bent bestel je ook nooit een espresso 'To-Go', want een espresso drink je staand aan de bar snel op. Het serveren van een glaasje water naast de koffie is ook echt een Italiaanse traditie. En omdat drank in je koffie lekker is kun je ook gerust een 'Corretto' bestellen. Dit is een espresso 'gecorrigeerd' met een scheut alcoholische drank.
Wordt je een beetje slaperig van de alcohol in de koffie? Komt goed uit! het volgde land dat we bezoeken is Spanje, dus een Siësta mag gerust! een typisch Spaanse koffie is de alom bekende 'Cortado'. Het is een espresso gemengd met eenzelfde hoeveelheid warme melk. De melk is toegevoegd om de aciditeit van de koffie tegen te gaan. Koffie bestel je in Spanje doorgaans bij het ontbijt en tijdens La Merienda, oftewel de Spaanse variant van koffie en koekjes na de Siësta. De rest van de dag is Sangria een goede dorstlesser!
Door naar het noorden, naar Frankrijk. Als ik aan Frankrijk denk dan zie ik al snel de Eiffeltoren voor me, en natuurlijk croissants! Een typisch Frans ontbijt bestaat natuurlijk uit een croissant, en de koffie bij uitstek is dan de Café au Lait. Deze koffie met warme melk wordt gedronken uit een grote brede kom die je met beide handen vasthoudt. Waarom zo breed? Omdat je anders je croissant er niet in kan dippen! Ja inderdaad, de Fransen dippen, ook al is het een van de taboes van het koffiedrinken. koffie in Frankrijk kun je heel de dag bestellen, maar nooit met slagroom of met een smaakje! en bestel ook geen snelfilterkoffie. De Fransen houden van vers gemalen koffie. Een typisch voorbeeld is de vers gezette French Press, ook we de Caffetiére genoemd. En na elk toetje is een koffie een must natuurlijk!
Europa gehad, we gaan door naar de Azië en Afrika. Maar wat we daar gaan doen lees je in deel 3. Tot de volgende keer!
Groetjes Bram
Reactie plaatsen
Reacties