Wereldse koffie - deel 3

Gepubliceerd op 10 oktober 2018 om 14:55

Hallo en leuk dat je er weer bent! In deze blog gaan we de Orientaalse wereld verkennen. Te beginnen in Turkije en zo door naar Japan! Met wat tussenstops natuurlijk!

Dus spring aan boord en lees lekker mee!

 

Turkije is het eerst land dat we bezoeken in deze blog. Wat ik wel eens hoor van mensen als ze voor het eerst Turkse koffie drinken is vaak hetzelfde. Hij is sterk, en sommige mensen vergeten dat er onderin het kopje koffiedrap zit, wat vervolgens in een slok meegedronken wordt en voor de rest van de vakantie de smaakpapillen en slokdarm zodanig verpest dat alles smaakt naar koffie. Dus de eerste waarschuwing! Drink nooit het kopje in een teug leeg. Leuk feitje, de koffiedrab kun je gebruiken voor het voorspellen van je toekomst, oftewel het 'koffiedik kijken'. Maar waarom zit er dan een drab onderin Turkse koffie? 

Dat komt voornamelijk door de zetmethode. Turkse koffie wordt gezet in een soort klein steelpannetje dat ook wel een ibrik genoemd word. De zeer fijne koffie gaat hier samen met het water in. Vaak worden er ook kruiden en specerijen zoals suiker en kaneel aan toegevoegd voor een mooie smaak. Deze zetmethode is overigens ook de enige zetmethode waarbij de koffie wordt gekookt. soms wel meer dan 1 keer. Dit resulteert in een hele sterke koffie  dus let erop dat je nooit een dubbele besteld. Turkse koffie wordt eigenlijk alleen na de maaltijd gedronken en geserveerd met Turks fruit. Als je na de koffie nog dorst hebt bestel dan thee. En als ik nu in de koffiedrab kijk....dan voorspel ik dat we snel verdergaan met de reis. Op naar China!

 

China! Het land van de thee...zegt eigenlijk al genoeg. Dan maar naar Vietnam.

 

Vietnam is een van de koffieproducerende landen. Vooral de Robusta wordt hier in grote getalen gekweekt. Robusta geeft een meer aarde en stevige grondsmaak aan de koffie wat resulteert in een vaak wat bittere koffie. En pure Robusta kan zelfs wat weg hebben van gebrand rubber. Niet echt heel lekker dus. Maar daar is in Vietnam wat op gevonden! Vietnamese koffie wordt gezet met de Phin. Dit kleine metalen filtertje wordt bovenop de koffiemok gezet en heeft van zetmethode veel weg van filterkoffie. Al zit de filter hier verwerkt in het metalen potje zelf. Vietnamese koffie wordt vaak aangezoet met gecondenseerde melk zodat het qua smaak meer weg heeft van een dessert dan een echte koffie. Een leuke variatie die je soms tegen kan komen is het toevoegen van specerijen om de koffie een mooiere smaak te geven. zowel als ijskoffie of als gewone koffie!

 

Japan! Het land van de vreemde dingen. Niks is te gek! Ook qua koffie niet. De koffie-scene in Japan is pas echt de laatste jaren flink gaan veranderen. Vooral in het presenteren van bijzondere koffie Of juist van iets gewoons iets geks of bijzonders maken.  Een mooi voorbeeld hiervan is de Raincloud Coffee. De koffie op zich is niet echt speciaal, maar de presentatie des te meer! Deze dampend hete koffie wordt geserveerd in een grotere mok.  Boven de mok zit een metalen stang waar vers gemaakte suikerspin aan hangt. De damp van de koffie zorgt ervoor dat de suikerspin smelt en in je koffie druppelt. Dus je hebt letterlijk een regenwolkje boven je koffie. Japanners zijn ook dol op ijskoffie, en dat zie je de laatste jaren ok steeds meer toenemen. Vooral een cold brew of een ijskoffie met bijzondere ingrediënten, het kan allemaal!

En dan nu even achterover leuken en genieten van een goede kop koffie!

Het laatste stukje van de wereldreis komt eraan! Zie ik je ook daar!

Groetjes Bram.

Reactie plaatsen

Reacties

Carina
7 jaar geleden

Leuk stuk. Ben benieuwd naar het volgende land!

Maak jouw eigen website met JouwWeb