Koffie is, net als thee, een drank die over heel de wereld gedronken wordt. Of je nou in Azië bent of in het zuiden van Afrika. Koffie staat overal op de kaart. Maar is het overal hetzelfde? Zo is het in Italië bijvoorbeeld echt een taboe om een cappuccino te bestellen na 11 uur in de ochtend. Terwijl wij Nederlanders juist graag heel de dag door cappuccino's drinken. Via deze blog zal ik jullie wat meer wijsmaken over de verschillende Do's en Dont's die over de wereld gelden!
Allereerst even heel belangrijk! De volgende 4 punten worden gezien als absolute 'Dont's' over bijna heel de wereld. Dus hou hier rekening mee als je wilt genieten van je koffie als een expert.
Punt 1 : Sommige mensen houden hun pinkje omhoog bij het drinken van een kopje koffie of thee. Niet doen. Dit is al sinds de Victoriaanse tijd uitgestorven....
Punt 2: Als je een glas water met ijsklontjes bij je drank hebt, gebruik dan niet het ijsklontje om je drank af te koelen. Het verpest de smaak en dat is zonde.
Punt 3: Heel verrassend voor ons Nederlanders, maar koekjes dopen in je koffie is eigenlijk een Don't. Want kruimels in de koffie kan natuurlijk niet. Als je het koekje wil opwarmen leg het dan tegen of op het kopje. (uitzondering is het croissantje in Frankrijk, maar ach verschil moet er wezen)
Punt 4: Het lepeltje. Dat leg je gewoon op het schoteltje of ergens anders op. Maar niet in je kopje houden. Voornamelijk om oogpijn te voorkomen. Het is niet echt netjes om midden in een restaurant vloekend omhoog te schieten omdat het lepeltje weer in je oog komt tijdens het drinken van een slok koffie.
Na dit allemaal in ons achterhoofd op te hebben geslagen kunnen we door naar de wereldreis. Met als eerste bestemming ons eigen kikkerlandje.
Wij Nederlanders zijn een van de grootste koffiedrinkers ter wereld (ja, zelfs meer dan de Italianen. Veel meer zelfs.). Ondertussen ingehaald door een paar Scandinavische landen maar nog steeds in de top 3. Dat is voornamelijk te danken aan de rijke handelshistorie van ons land. Nederlanders hebben de koffieplant vanuit Jemen meegenomen (lees...gejat) en zijn dit gaan verspreiden en exploiteren over heel de wereld. En zelf lusten we ook wel graag een 'Bakkie'. Gemiddeled drinkt een Nederlander 3 koppen koffie per dag. Maar wat is nou echt tyisch Hollands? Een echte Hollander drinkt filterkoffie, en voor de oudere mensen klinkt het schepje Buisman wel bekend.. Eventueel met melk en suiker. Ook is het gebruikelijk om iedereen die op bezoek komt een kopje koffie aan te bieden. Hierin is Nederland uniek. Wij bieden altijd en overal koffie aan. In veel landen is dit gebruik overgenomen maar niet overal is het vanzelfsprekend. En dan niet van die kleine 'Haagse bakkies', maar het liefst een grote mok vol. Echte specialiteiten heeft Nederland qua koffie niet. Filterkoffie is gewoon en Nederlanders zijn dol op gewoontjes. Gelukkig begint de koffierevolutie ook Nederland te bereiken. Luxere koffie zoals een cappuccino drinken we meestal buiten de deur. En natuurlijk hoort bij de koffie een koekje of iets anders lekkers. Het populairste zijn natuurlijk de stroopwafels.
Misschien is Hollandse koffie niet zo speciaal of bijzonder zoals in andere landen, Maar zonder de Nederlanders zouden veel koffiegebruiken niet eens bestaan. Dus hoewel we achterblijven in de bloeiende wereld aan mogelijkheden die koffie te bieden heeft hebben we er grotendeels wel voor gezorgd dat koffie wereldwijd is verspreid. Dus namens Nederland aan de rest van de wereld, Graag gedaan hoor!
Benieuwd hoe de wereldreis verder gaat? Dat lees je over een paar dagen!
tot dan!
groetjes Bram
Reactie plaatsen
Reacties