Wanna hear a Joke?

Gepubliceerd op 3 september 2018 om 14:14

Wil je een grap horen?...Decafé! Deze grap wordt veel gemaakt in de koffie-wereld. Decafé is toch een beetje een taboe onder veel koffieliefhebbers. Want waarom zou je dat drinken? De cafeïne is toch waar het om gaat? En hoe maak je het eigenlijk?

 

Nou kan ik me best voorstellen dat sommige mensen liever geen cafeïne drinken of het juist proberen te minderen. Cafeïne doet namelijk wel wat met je lichaam. Het geeft je lichaam een licht stimulerende werking. Het helpt tegen vermoeidheid en heeft zelfs een aantal heel gezonde voordelen! maar daarover binnenkort meer ;p. Het effect van cafeïne kan per persoon verschillen. Sommige kunnen niet zonder terwijl anderen juist heftig erop reageren. Denk dan aan buikpijn, hartkloppingen en hoofdpijn. Voor de mensen die heftig reageren is decafé een goede oplossing als je toch wil genieten van een goede kop koffie.

Maar hoe haal je de cafeïne nou uit een boon?

Cafeïne is de natuurlijke afweerstof die voorkomt in de koffieboon.  Dus het zit er van nature al in. Zonder cafeïne overleeft de plant namelijk niet.

Er zijn verschillende manieren om de cafeïne voor het grootste deel te verwijderen uit de koffieboon (ja je leest het goed, voor het GROOTSTE deel. Het is dus nooit 100% cafeïnevrij). De twee meest gebruikte manieren zijn de Swiss Water Method en de CO2 Methode.

 

De eerste persoon die het lukte om cafeïne uit de koffieboon te halen was Ludwig Roselius. Hij gebruikte daarvoor wel het stofje Benzeen. En laat dat nou eens giftig zijn....dus heel gezond was het niet.

 

De Swiss Water Method is een methode die over het algemeen zorgt voor het minste smaakverlies van de boon. De koffieboontjes worden geweekt in het water waardoor alle stofjes in de boon oplossen, zowel de smaak als de cafeïne. vervolgens worden de bonen en het water gescheiden en gaat het water door een zeer geavanceerde filter waardoor je uiteindelijk water overhoudt dat vol zit met smaakstoffen. Daar wordt een nieuwe lading bonen aan toegevoegd. het water zit al vol met de smaakstoffen dus alleen de cafeïne lost op in het water. Zo behoud je toch het meeste van de smaak.

De CO2 Methode daarentegen maakt juist gebruik van koolstofdioxide onder hoge druk door de koffieboon heen wordt geperst. De koolstofdioxide neemt dan wel de cafeïne op maar laat de grotere smaakmoleculen zitten.  Maar alsnog kan er via deze methode best wel wat smaak verloren gaan.

 

Welke methode je ook hebt, het heeft dus invloed op de smaak van de koffieboon.  En dat is toch zonde. Je kunt de cafeïne ook alleen verwijderen uit een ongebrande (dus de groene) koffieboon, en niet achteraf.  Wil je toch minderen in cafeïne maar de volle smaak van de koffie behouden? Pak dan een espresso! in een espresso zit namelijk minder cafeïne dan in een kop filterkoffie. Het is een kleinere hoeveelheid, dus wil je een grote drank dan kan een latte of een cappuccino natuurlijk ook :). Hoe je hem ook drinkt, Always enjoy your coffee!

Tot de volgende keer!

groetjes Bram

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.